اختصاصیاشکان مهین فلاحچگونه ؟

فرق میان شتابدهنده و مرکز رشد در چیست؟

مرکز رشد را Incubator یا به فارسی انکوباتور می نامیم و شتاب دهنده ها را accelerator لذا تفاوت هایی میان این دو وجود دارند که به آنها می پردازیم.
براساس یک جستجوی ساده برخی کارشناسان سیلیکون ولی عقیده دارند که اینکوبیتر صرفا یک آفیس ساده برای راه اندازی استارتاپ ها هستند و نمیتوان انتظار بیشتری از آنها داشت. اما تحقیقی که راکت اسپیس RocketSpace روی اینکوبیتر ها انجام داد نشان داد که این محیط می تواند زمینه های فراوانی برای تحقیق و توسعه استارتاپ ها فراهم آورد. در صورتی که از فضاهای کاری به درستی استفاده شود و درک درستی از تعاریف این نوع فضای کاری حاصل شود می توان اذعان داشت که اینکوبیتر ها مکان مناسبی برای رشد یک استارتاپ هستند.
در واقع اینکوبیتر ها مراحل اولیه رشد استارتاپ ها را بر عهده دارند و طبق اعلام فربز در سال ۲۰۱۲ می توان آنها را آغاز دهنده یک تیم، محیط کاری و حتی سرمایه گذاری های اولیه اعلام نمود که معمولا میزانی از سهام هر استارتاپ را شریک می شوند.
برخی از معروف ترین مراکز رشد و شتاب دهنده ها را می توان بدین ترتیب نام برد

  1. Matter
  2. Upwest Labs
  3. Founders Space
  4. YC

 

وای کامبینیتور با ارائه بیش از ۸۰ میلیارد دلار سرمایه به استارتاپ ها جزو بزرگ ترین شتاب دهنده های دنیاست

مراکز رشد را می توان به عنوان مدرسه های کار آفرینی نیز نامگذاری کرد که از شروع یک ایده ناب سعی می کنند به بهترین شیوه آموزش های لازم را در اختیار تیم ها قرار دهند تا آنها به ثمر بنشینند.
علت سردرگمی در انتخاب مراکز رشد چیست؟
می توان رشد فزاینده و سریع آنها را علت این موضوع دانست به طوری که تعداد آن ها از ۳۷ عدد در سال ۲۰۱۶ به بیش از ۱۵۰۰ عدد در سال ۲۰۱۷ رسیده است.
آیا مرکز رشد بدرد استارتاپ من می خورد؟
نمی توان بطور قاطع اعلام کرد که شما با ورود به یک مرکز رشد موفق می شوید.در واقع مربیان و اعضای یک مرکز رشد هستند که مشخص می کنند شما موفق می شوید یا خیر و میتوان بین ایده و شخص شما و مربیان ( منتور های ) یک مرکز رشد رابطه مستقیمی قائل شد.شما نمی توانید صرفا با یک ایده جذب مرکز رشد شوید، حتما می بایست مدل بیزینسی و راه حل های خود را برای آنها افشا کنید تا شانس بیشتری برای پذیرش در یک مرکز رشد داشته باشید. برای رسیدن به مرحله رونمایی از طرح خود ممکن است نیاز به ۳ تا ۴ ماه زمان باشد و پس از ان می توانید با ارائه نمونه اولیه ایده خود مسیر را برای موفیقت های بیشتر هموار نمایید.

شتاب دهنده یا Accelerator چیست ؟

اساسی ترین تفاوت شتاب دهنده و مرکز رشد را می توان در زمان دانست بطوری که یک شتاب دهنده در زمان بسیار کمتری می تواند ایده ها را تجاری سازی نماید. تفاوت دوم را می توان در دولتی و خصوصی بودن انها دانست، اغلب مراکز رشد دولتی یا وابسته به NGO ها هستند اما لزوما دولتی نیستند، شتاب دهنده ها نیز عمدتا خصوصی هستند که البته در این مورد هم لزومی وجود ندارد، این مساله در ایران بیشتر وجود دارد اما در آمریکا کمتر به این مساله توجه می شود و هر دو سعی میکنند شانه به شانه حرکت کنند و نباید دولتی بودن مرکز رشد را نشان بهتر و مفید تر بودن ان دانست. بطور میانگین شتابدهنده ها برای هر استارتاپ رقمی معادل ۲۰ هزار دلار فراهم می کنند تا بتوانند نیاز های اولیه خود را فراهم آورند اما در ازای آن معمولا بین ۳ تا ۸ درصد از سود خالص استارتاپ شما را سهیم می شوند. همانطور که در زیر ملاحضه می کنید اکسلریتور ها بیشتر از اینکوبیتر ها ساختارپذیر هستند.در جذب شدن به شتابدهنده ها باید به این نکته توجه کرد که آیا این شتابدهنده در حیطه کاری شما فعالیت می کند یا خیر؟ غالبا شتابدهنده های بزرگ بر روی تمام ایده ها سرمایه گذاری می کنند که در ایران و برخی شتاب دهنده های خارجی صرفا مبحث خاصی مورد حمایت آنها قرار می گیرد.

قبل از انتخاب شتاب دهنده ها بخصوص در خارج از ایران توجه نمایید که آنها چه وچر ها و خدماتی ارائه می کنند، ممکن است خدمات بعضی از شتاب دهنده ها مناسب کار شما نباشد که با بررسی قسمت Faqs آنها می توانید به مزایا و چشم انداز کاری آنها دسترسی داشته باشید.
برخی از شتابدهنده های معروف از نظر پایگاه میکروونتر: TechStars, Y-Combinators and Dreamit.

شتاب دهنده بهتر است یا مرکز رشد؟
می تان نقاط مقبت و منفی هر دو را یکی دانست و تفاوت خاصی بین آنها قائل نشد، بهتر است پیش از شروع کار با منتور ها یا مربیان آنها صحبت کنید و مشاورات اولیه را اخذ کنید تا دچار اشتباه و سوخت انرژی خود نشوید. هر دو مورد سرمایه مورد نیاز برای کار را فراهم می کنند که این می تواند بعد از نظارت منتور ها و یا پیش از آن باشد. هر دو نیز فضای کاری را در اختیارتان قرا می دهند پس مشکلی با محیط کار نخواهید داشت. در مجموع برخی از شتابدهنده ها و مراکز رشد می توانند با برگزاری رویداد های استارتاپی به شما کمک کنند و یا می توانند در وصل کردن شما به هم تیمی، سرمایه گذار و … موثر باشند.

معایب بودن در کنار انکوباتور یا اکسلریتور چیست ؟

در کنار مزایای این دو می توان به یک عیب یا سختی اشاره کرد، زمانی که شما به تنهایی با تیم خود کار میکنید مستقل هستید و خود تصمیم میگیرید اما در مرکز رشد و یا شتاب دهنده ممکن از نظرات و راهنممایی های منتور ها یا مربیان گاهی برای شما آزار دهنده باشد و تصمیم های شما را تغییر دهد، در نتیجه همکاری با مربیان یک اصل مهم است که شما پیش از عضویت در آنها باید به آن پایبند شوید و پایبند بمانید همچنین برنامه های شما به نظر مربیان بستگی دارد چرا که ممکن است شما عجله داشته باشید و آن منتور مورد نظر مشغول راهنمایی استارتاپ دیگر باشد پس باید صبور نیز باشید.

تصمیم گیری برای انتخاب
تصمیم گیری در باره انتخاب شتاب دهنده یا مرکز رشد کار سختی است و این بستگی به تحقیقات شما در وبسایت های آنها و همچنین مشاوراتی که از آنها گرفته اید دارد، به این نکته نیز توجه کنید که ممکن است استفاده از هیچ کدام از آنها برای شما مفید نباشد. بطور مثال اگر شما فقط به دنبال یک سرمایه گذار می گردید بهتر است بیشتر از شتاب دهنده و مرکز رشد به دنبال یک متخصص برای جذب سرمایه برگردید. پس از انتخاب حامی خود برنامه های مربیان را بررسی کنید و به همراه تیم خود تصمیم بگیرید که کدام یک را بر میگزینید.


منبع:
https://www.rocketspace.com/tech-sta…which-is-best#
https://microventures.com/accelerators-vs-incubators
https://startupforum.ir/10394
نویسنده و مترجم اشکان مهین فلاح

 

برچسب ها

ashkan

با سلام ، از حضور ارزشمند شما در این سایت خوشحالم و امیدوارم مطلبی که مشاهده می فرمایید مورد توجه شما قرار گرفته باشد ، نظرات با ارزش خود را حتما با ما در میان بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاه بگذارید

avatar
  اشتراک  
اطلاع از

همچنین ببینید

بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن