1395

2 آبان 1395 – رویداد های دوم آبان ماه

 

برج فلکی :عقرب

میلادی:Sunday, October 23, 2016
قمری: الأحد‬، ٢١ محرم ١٤٣٨
شمسی: یکشنبه، ۱۳۹۵/۰۸/۰۲

  سال ۱۳۹۵ کبیسه است.  

رویدادها

سیاسی

۱۰۷۰ قیل از هجرت – به رسمیت شناختن حاکمیت هخامنشیان بر قبرس، در زمان اردشیر یکم (پسر خشایارشا)، با امضای قراردادی میان دولت ایران و رئیس هیئت اعزامی یونان در شوش، عهدنامه کالیاس.

۱۱۹۲ – انعقاد عهدنامه گلستان میان ایران دوره قاجاریان و روسیه تزاری، برابر با ۲۴ اکتبر ۱۸۱۳ (میلادی).

۱۲۹۸ – قطع کمک‌های غیرنقدی ایالات متحده آمریکا به ایران، در پی امضای قرارداد ۱۹۱۹، میان ایران و انگلستان.

۱۳۲۴ – سازمان ملل متحد تاسیس شد.

۱۳۳۳ – دوایت آیزنهاور، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا، ایالات متحده را ملزم به حمایت از ویتنام جنوبی کرد.

۱۳۴۳ – کشور رودزیا جنوبی از انگلستان اعلام استقلال کرد و نام خود را به زامبیا تغییر داد.

۱۳۵۶ – برگزاری نخستین مراسم عزاداری به مناسبت درگذشت سید مصطفی خمینی، در ایران، در مسجد اعظم قم.

۱۳۵۷ – تظاهرات ضدسلطنتی مردم در شهرهای گرگان و قم.

۱۳۷۷ – برگزاری انتخابات سومین مجلس خبرگان رهبری.

هنری

۶۶۳ – کشته شدن خواجه شمس‌الدین جوینی (صاحبدیوان)، ادیب، شاعر و وزیر ارغون‌خان (چهارمین ایلخانان).

۱۳۸۳ – گشایش نخستین جشنواره هنری قرآن کریم در تهران.

ورزشی

۱۲۳۶ – باشگاه فوتبال شفیلد یونایتد، به عنوان اولین باشگاه فوتبال جهان، در شهر شفیلد انگلستان تاسیس شد.

۱۲۸۰ – آنی ادسون تیلور، اولین کسی بود که با بشکه، موفق به گذر از آبشار نیاگارا شد.

۱۳۸۶ – حضور تیم فوتبال فولاد مبارکه سپاهان از طریق مسابقات لیگ قهرمانان آسیا به عنوان اولین و تنها تیم ایرانی در مسابقات معتبر جام باشگاه‌های جهان محرز و قطعی شد. (روز سپاهان و آغاز هفتهٔ سپاهان در تقویم ورزشی)

علمی

۱۲۴۰ – اولین خط تلگراف قاره پیما، در ایالات متحده آمریکا، با ارسال پیام “به پایان رسید.” تکمیل شد.

۱۲۹۰ – ارویل رایت موفق شد تا با هواپیمای بدون موتور خود، به مدت ۹ دقیقه و ۴۵ ثانیه در کیل دویل میلز ایالت کارولینای شمالی، در هوا پرواز کند.

۱۳۲۵ – دوربین عکاسی نصب ‌شده بر روی موشک وی ۲-شماره ۱۳، اولین تصویر از زمین از خارج از جو زمین را گرفت.

۱۳۷۴ – خورشیدگرفتگی کامل در بیرجند، به مدت ۳۰ ثانیه.

جنگ

۱۳۵۲ – جنگ یوم کیپور پایان یافت.

متفرقه

۱۳۱۰ – پل جرج واشینگتن بر روی عموم، بازگشایی شد.

۱۳۳۹ – فاجعه ندلین به وقوع پیوست : موشک بالیستیک آر ۱۶، در پایگاه فضایی بایکونور بر روی سکوی پرتاب منفجر شد و ۱۰۰ نفر را از جمله سپهبد میتروفان ندلین را کشت.

۱۳۶۵ – نزار الهنداوی، به جرم اقدام برای بمب‌گذاری در پرواز شرکت هواپیمایی ال عال در فرودگاه هیترو لندن، به طولانی‌ترین دوران محکومیت در تاریخ قضایی انگلستان، یعنی ۴۵ سال حبس، محکوم شد.

۱۳۸۲ – هواپیمای کنکورد، آخرین پرواز تجاری خود را انجام داد.

زادروزها

۱۳۰۷ – زادروز آیت‌الله سید محمد بهشتی، سیاست‌مدار و روحانی (درگذشت ۷ تیر ۱۳۶۰).

۱۳۶٣ – زادروز سید علی طباطبایی، بازیگر سینما و تلویزیون (درگذشت ۸ شهریور ۱۳۹۴).

مرگ‌ها

۶۶۳ – شمس‌الدین جوینی، از شعراء، نویسندگان و وزراء بنام ایرانی که در رودخانه اهر کشته شد.

۱۳۶۸ – آیت‌الله میرزا جواد آقا تهرانی، نویسنده و مدرس حوزه علمیه مشهد.

۱۳۸۵ – پرویز ملک‌زاده، فیلمبردار.

 


 

کمک پولی 20میلیارد تومانی دولت جمهوری اسلامی به 1362 نشريه در شش ماهه اول سال 1394 و در اين شرايط اقتصادي؟!!
تهران ـ ایرنا ـ فهرست یارانه 19.8 میلیارد تومانی مطبوعات، مربوط به 1362 رسانه (روزنامه و نشریه) برای 6 ماه اول سال 1394 منتشر شد.
کُدِ خبر: 81802979 (4934696) | تاریخِ خبر: 25/07/1394
به گزارش عصر شنبه گروه فرهنگی ایرنا، براساس اعلام معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، پیرو اطلاعیه 17 شهریورماه سال جاری، در ادامه برنامه مربوط، پرداخت یارانه (کمک مالی) 19.8 میلیارد تومانی شش ماهه اول سال 1394 مطبوعات، به 1362 رسانه (روزنامه و نشریه ـ طبق فهرست) آغاز شده و ارقام پرداختی در حال واریز است.
برای نخستین بار در 3 دهه گذشته، یارانه نشریاتی که از سر بی اطلاعی*، یارانه مطالبه نکرده اند نیز محاسبه و واریز شده است تا حق [!] آنان منوط به پیگیری های مکرّر نباشد.
ـ ـ ـ ـ ـ
* مجله روزنامک که ناشر آن مؤلف این «تاریخ آنلاین برای ایرانیان» است مطلقا چنین کمکی را از فرد و دولت دریافت نکرده است و نخواهد پذیرفت زیرا که کمک مالی دولت به نشریات با اصول ژورنالیسم حرفه ای مغایرت دارد. در جهان امروز، کمتر دولتی است که به مطبوعات کمک مالی کند. ژورنالیسم حرفه ای رکن چهارم یک دمکراسی شناخته شده است که باید به عنوان چشم، گوش و زبان مردم و وسیله دفاع از حق، وطن و انسانیت، منفک از سه قوه دیگر بوده و استقلال داشته باشد. یک نشریه حرفه ای با دو هدف؛ «کسب و کار» و «خدمت به هم ـ میهن و انسان» آغاز بکار می کند و اگر فروش و سوددهی نداشته باشد مورد توجه و استقبال عامه نیست و کمک مالی دیگران نه تنها این وضعیت را تغییر نمی دهد بلکه آن را از اصول و قواعد ژورنالیسم خارج می سازد. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران دستور به استفاده درست از مطبوعات داده است و استفاده درست جز با رعایت اصول و قواعد روزنامه نگاری نمی تواند باشد. به علاوه، در شرایط اقتصادی جاری کشورـ پرداخت کمک مالی به نشریات حرفه ای فاقد هرگونه منطق است. در گزارش ایرنا، اشاره به ملحوظ بودن سهمیه نشریاتی که تقاضای دریافت کمک مالی نکرده باشند، عملی بی سابقه به نظر می رسد و تنها می تواند سوژه برای کسانی قرار گیرد که بخواهند در آینده، تاریخ مطبوعات ایران در برهه جاری را بنویسند. درخدمتِ فرهنگیِ بدون چشمداشت، لذّتی بی پایان و وصف ناپذیرنهفته است. فراموش نکنیم که «فردوسی» مظهر درخشان ترین خدمت از این دست، از میان ایرانیان برخاست و شهره عالَم شده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ايران
اعدام نماينده سياسي ايران به جرم نشستن پايين دست ژنرال رومي
24 اكتبرسال 91 پيش از ميلاد «ارو رو باز» نماينده ايران در مذاكرات با امپراتوري روم كه در دادگاه به اعدام محكوم شده بود در ميدان بزرگ شهر تيسفون (مدائن) در ملاء عام اعدام شد.
وي از بزرگان شهر صددروازه (دامغان) بود و زبان لاتين مي دانست. جرم او نشستن بر صندلي پايين تر از صندلي «سولا» ژنرال رومي در جلسه مذاكرات دو دولت بود. مهرداد دوم شاه وقت از دودمان اشكاني اين عمل «ارو رو باز» را بزرگ كردن رومي ها و به تعرض تشويق كردنشان تلقي كرده بود و دستور محاكمه او را در دادگاهي كه از پنج قاضي آن سه تن از دامغان ــ همشهريان متهم ــ بودند صادر و اين دادگاه وي را مقصر شناخت.
مهرداد دستور داد كه سفير دائمي روم در تيسفون به مراسم اعدام دعوت شود، جریان را ببیند و گزارش کند تا اثر عمل «ارو رو باز» در ذهن روميان خنثي گردد. مهرداد دوم گفته بود كه فروتني يک منش و خصلت شريف است ولي نه در امور سياسي و مذاكراتي از اين دست با دولت هاي ديگر كه باعث تشويق تعرّض و زياده طلبي آنها مي شود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
سالروز درگذشت سردار اسعد بختياري مشروطه طلب معروف

دوم آبان سال 1296 (24 اكتبر 1917) سردار اسعد بختياري (عليقلي خان) كه كمك هاي موثر او، به دوره استبداد صغير پايان داده بود درگذشت و در اصفهان مدفون شد. مراسم ترحيم وي بسيار پرشكوه برگزار شد و به اين مناسبت شهر اصفهان يك روز تعطيل شده بود.
استبداد صغير با لغو مشروطيت از جانب محمدعلي شاه كه مورد پشتيباني روسيه بود آغاز شده بود. به دستور محمدعلي شاه، يك سرهنگ روس ساختمان مجلس در بهارستان را به توپ بسته بود كه سردار اسعد با 3 هزار سوار بختياري از اصفهان عازم تهران شد و با كمك نيروهاي ديگر و مشروطه خواهان مسلح گيلان و مازندران كه از شمال كشور آمده بودند پايتخت را تصرف کرد، به سلطنت محمدعلي شاه پايان داد و مشروطيت بار ديگر برقرار شد. درگذشت سردار اسعد همزمان با انقلاب بلشويكي (مارکسيستي) در روسيه بود.

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
دليل قطع كمك غذايي آمريكا به ايران در اکتبر 1919: رشوه گرفتن وثوق الدوله از انگلستان
دوم آبان سال 1298 خورشيدي (24 اكتبر 1919) دولت وقت آمريکا كمك غذايي خودرا به ايران كه از زمان جنگ جهاني اول برقرار شده بود قطع كرد. علت قطع اين كمك كه هر ماه معادل دويست هزار تومان (پول آن زمان) بود امضاي قرارداد انگلستان با ايران معروف به قرارداد وثوق الدوله بود كه به موجب آن، انگليسي ها حاكم بر ماليه و ارتش ايران مي شدند و سهم روسها را كه پس از پيروزي انقلاب بلشويكي 1917 از صحنه ايران كنار رفته بودند به خود اختصاص مي دادند و با اين كه اين قرارداد كه با پرداخت رشوه به وثوق الدوله و دوتن از وزيرانش امضاء شده بود هرگز به تصويب مجلس نرسيد انگليسي ها پس از امضاء، آن را قطعي تلقي كرده و مالك الرقاب ايران شده بودند به گونه اي كه اين عمل، دولت آمريكا را هم كه تازه مي خواست در امور جهاني فعال شود خشمگين ساخته بود. روزنامه هاي آمريكا در همان زمان تيتر زده بودند: 3 آزمند ايران را بدون اطلاع ايرانيان فروختند!. اين تيتر و مقالات ديگر اين روزنامه ها بود كه دولت وقت آمريكا را وادار به اعتراض و قطع كمكهاي غذايي خود در ايران كرد. در آن زمان ايران فاقد درآمد نفت بود كه درآمدي بادآورده (بدون زحمتكشي) تلقي مي شود. در زمان جنگ جهاني اول ايران دچار بيماري هاي همه گير و تا حدي قحطي شده بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
حزب دمكرات قوام السلطنه و رژه اعضاي آن در خيابانهاي تهران
24 اکتبر سال 1946 (دوم آبان 1325 خورشيدي) فرماندار نظامي تهران نسبت به رژه اعضاي حزب دمكرات سريع التاسيس قوام السلطنه (نخست وزير وقت) كه روز پيش از آن (يکم آبان) درخيابانهاي تهران صورت گرفته بود اعتراض كرد و آن را نقض مقررات حكومت نظامي خواند كه تشكيل اجتماعات را ممنوع ساخته است. مقرّ اين حزب در زمان تاسيس، ساختماني بود كه بعدا در محل آن (چهار راه انقلاب)، پارك دانشجو ساخته شده است. هدف قوام از برگزاري آن رژه شتابزده اين بود كه در برابر حزب توده و احزاب ملي گرا، قدرت نمايي حزبي كرده باشد تا به ائتلاف با او جلب شوند. احمد آرامش رئيس تبليغات اين حزب بود كه به نوشته روزنامه هاي مخالف (در آن زمان) همه اش هم تبليغ بود. اين روزنامه ها نوشته بودند كه با وعده استخدام دولتي، اين عده را كه عموما بازواني ستبر داشتند به حزب جذب كرده بودند. بعدا بيشتر اين عده را در موسساتي نظير شهرداري و اداره كل تبليغات استخدام كردند و تا دهه 1350 در سازمانهاي وابسته به ادارات انتشارات و راديو به «دمكراتي هاي قوام السلطنه» معروف بودند.
درست ده سال بعد كه امير اسدالله علم حزب مردم را در چند قدمي محل سابق حزب دمكرات قوام السلطنه (ابتداي خيابان صباي شمالي) تاسيس كرد كساني كه سابقه حزب قوام السلطنه را مي دانستند به شوخي مي گفتند: حزب دمكرات علم! مخصوصا كه شايع شده بود كه «علم» هم وعده شغل داده و چند شركت به منظور اين كار تاسيس كرده است!.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.

در نیمه سال 1358 که اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی در دست تدوین بود، برخی از ابراز نظرها در روزنامه های وقت انتشار می یافت ازجمله نظرات حاج احمدآقا خمینی که در دو شماره روزنامه اطلاعات به چاپ رسیده بود. در قسمت دوم که در شماره 15979 مورخ 25 مهرماه این روزنامه چاپ شده بود، وی با ذکر دلایل خود گفته بود که به جای رئیس جمهور و نخست وزیر، کشور باید توسط شورا اداره شود. تیتر اظهارات او که در بالا آمده است از آن روزنامه کپی شده است. وی در همان شماره روزنامه اطلاعات گفته بود که قاضی نباید دچار رودربایستی شود. [نسخه های سابق روزنامه های ایران را می توان در بخش فارسی کتابخانه کنگره آمریکا مرور کرد و کپی گرفت].

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برای جلوگیری از هرگونه سوء استفاده در ارز، از یکم آبان 1358 بدون امضای سوگندنامه ثبت سفارش نمی شد
مسئله ارز که از تابستان 1390 (2011 میلادی) داغتر شده است، بحث امروز و دیروز نیست. در مهرماه 1358 (اکتبر 1979) و در پی اعتراض مسافران که چرا تنها در مرزهای هوایی و زمینی نسبت به آنان سختگیری می شود و کنترلی روی واردکنندگان که ارز می گیرند نیست، وزارت بازرگانی کتبا از بانک مرکزی خواست که به بانکها دستور دهد که بدون امضای سوگندنامه، ثبت سفارش از طریق برات وصولی و یا گشایش اعتبار نکنند و در این سوگندنامه قید شود که پروفرما مطابق با واقعیت است و به هیچوجه کمتر و یا بیشتر از قیمت حقیقی نیست و نخواهد بود.
این بخشنامه که از سوی اداره نظارت بر ارز و به امضای دو نفر ازجمله هوشنگ بیرقی صادر شده از یکم آبان آن سال به اجرا در آمده بود که روزنامه اطلاعات ضمن خبر مربوط، اصل نامه را که شماره نا/11660/23 و تاریخ 1358/7/8 داشت در شماره 15990 این روزنامه چاپ کرده بود که کپی خبر مربوط در زیر آمده است:

به عنوان مثال؛ تیترهای یکی از نظرات و انتقادهایی که در آن زمان (هشت ماه پس از انقلاب) به جریان معامله ارز می شد و در شماره 15980 روزنامه اطلاعات مورخ 26 مهرماه 1358 انتشار یافته بود در زیر کپی شده است. متن نظریه که امضای «منهدس م. مهزاد» دارد خیلی مفصل است. وی پیشنهاد کرده است که سیاست ارزی دکتر مصدق بکار گرفته شود و تاکید کرده است که کشور نیاز به یک سیاست ارزی روشن و برپایه مصالح ملی دارد [قانون] و گرنه مردم به خرید طلا و ارز هجوم می برند و تورم ایجاد می شود، قیمتها بالا می رود و بیکاری افزایش می یابد. وی همچنین سئوال کرده است که درآمد شش ماهه (شش ماه نخست سال 1358) ارزی کشور از فروش نفت 5/6 میلیارد دلار بوده و یا 625/11 میلیارد؟، زیراکه هرکس رقمی را می گوید!.

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
کمپين انتخاباتي نوامبر 2012: «اوباما» و «رامنی» هردو برضد جمهوری اسلامی
سومین مناظره بارَک اوباما و میت رامنی ـ نامزدهای دو حزب بزرگتر ایالات متحده در انتخابات ششم نوامبر 2012 که در عین حال آخرین مناظره تلویزیونی آنان بود عمدتا اختصاص به سیاست خارجی آمریکا داشت. در این مناظره که 22 اکتبر 2012 انجام شد بحث درباره ایران بیش از موارد دیگر بود. ماحصل اظهارات اوباما درباره ایران این بود: “تا زمانی که من رئیس جمهوري باشم، ایران نخواهد توانست صاحب سلاح اتمی باشد”. ماحصل گفته رامنی در این زمینه چنین بود: ” تلاش من منزوی کردن دیپلماتیک ایران خواهد بود و سعی در تعقیب قضایی احمدی نژاد طبق قوانین بین المللی زیراکه منکر هالوکاست شده است. ایران بزرگترین تهدید برای امنیت ملّی آمریکاست. “.
این اظهارات در صفحات اول شماره هاي سه شنبه 23 اکتبر روزنامه های آمریکا انتشاریافته بود که کُپی مطلب یکی از این روزنامه ها در زیر آمده است. تفسیرنگاران آمریکایی نوشته بودند که به این ترتیب، هریک از دو نامزد که انتخاب شود، وضعیت بر ایران آسان نخواهد شد.
[عکس زير، اوباما و رامني را پيش از آغاز مناظره تلويزيوني 22 اکتبر 2012 نشان مي دهد. در عکس، باب شيفِر مفسّر تلويزيوني و مدريتور اين مناظره (debate moderator) نيز ديده مي شود]

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
سينما
سالروز درگذشت بازيگر خردسال فيلمهاي كمدي نيمه قرن بيستم در 72 سالگي
Gordon Lee

22 اکتبر 2005 «گوردون لي» دبير بازنشسته دبيرستان و بازيگر خردسال 40 فيلم در نيمه قرن بيستم در 72 سالگي درگذشت.
وي كه با حركات و شوخي هاي بچه گانه اش توجه يك نسل را به خود جلب كرده بود پس از رسيدن به سن جواني از كار سينما دست كشيد، به دانشگاه رفت و در ايالت مينه سوتاي آمريکا دبير دبيرستان شد. وي گفته است كه چون بيشتر فيلمهايي كه از او تهيه شده بود در محيط مدرسه و درس و معلم بود به معلم شدن علاقه پيدا كرده بود. «لي» در پاسخ به اين سئوال كه چرا به كار نمايش ادامه نداد گفت كه كاري سخت و خسته كننده بود. به علاوه شهرت زياد و زندگي در هاليوود را دوست نداشت و مي خواست بمانند يك فرد معمولي زندگي كند، زندگاني ساده و عادي لذت بخشتر است. «لي» با بازي در فيلم «نابكار كوچولو» برنده جايزه اسكار شده بود. عكس بالا، در جريان اين فيلم از او گرفته شده بود.

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
قتل سلطان مصر پس از پيروزي بر مغولها
24 اكتبر سال 1260 ميلادي «سيف الدين» سلطان مصر و از «مماليك»، قرباني توطئه ژنرال ارشد خود شد و جان سپرد و اين ژنرال بر جاي او نشست. سيف الدين دربازگشت از جنگ «عين جالوت» به قاهره در ميان راه كشته شد. در نبرد «عين جالوت»، سيف الدين لشكريان هلاكوخان مغول را شكست داده و سوريه را پس گرفته بود. اين شکست به پيشروي مغولان در آسياي غربي براي هميشه پايان داد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزي كه لس آنجلسي ها 18 چيني را دار زدند!
24 اكتبر 1871 ساكنان ضد نژاد زرد شهر لس آنجلس 18 مهاجر چيني را در اين شهر دستگير كردند و دار زدند. در آن برهه در ساحل غربي ايالات متحده و كانادا، در همه جا احساسات ضد زرد مشاهده مي شد، زيرا مهاجران چيني و مناطق ديگر خاوردور با ساكنان ديگر اين مناطق آمريكا كه آنها هم مهاجر بودند مخلوط نمي شدند، زبان و فرهنگ خودرا داشتند، عمدتا بدون زنانشان مهاجرت كرده بودند و پركار و مقتصد بودند و از اين لحاظ باعث نگراني ديگران شده بودند كه در جستجوي كار به غرب آمريکا مهاجرت کرده بودند. باوجود اين، در حال حاضر گروه بزرگي از نفوس سواحل غربي آمريكاي شمالي را زردها تشكيل مي دهند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزي كه مهندس لوئي رنو سازنده اتومبيل «رنو» در زندان درگذشت ـ نگاهي به كارهاي او
Louis Renault

مهندس «لويي رنو Louis Renault » از نوابغ صنعت فرانسه و سازنده اتومبيلهاي رنو 24 اكتبر سال 1944 در زندان از فرط اندوه درگذشت. نگاهي كوتاه به زندگي و كارهاي او ممكن است آموزنده باشد.
لويي رنو آخرين پسر يك كارخانه دار فرانسوي بود كه در صنعت نساجي فعاليت داشت و داراي پنج پسر بود. لويي در سال 1877 به دنيا آمده بود و به دليل استعداد زياد در 20 سالگي در رشته مهندسي ماشين از دانشگاه فارغ التحصيل شده بود. وي به جاي اشتغال در كارخانه پدرش، آزمايشگاه دانشكده فني را ترك نگفت و در سال 1898 (در 21 سالگي) موفق به ساختن اتومبيلي شد كه بر خلاف اتومبيلهاي ديگر كه تا آن زمان در آلمان و آمريكا ساخته شده بود داراي سه دنده جلو و يك دنده عقب بود و لذا مي توانست سرعت هاي متفاوت داشته باشد و با دنده يك از تپه بالا برود. نام اين اتومبيل را «رنو» گذارد و با كمك دو برادر ديگرش كه يكي از آنان كار بازاريابي و ديگري نمايش رانندگي و بعدا شركت در مسايقه اتومبيلراني را بر عهده گرفته بود كمپاني رنو (Renault freres) را تاسيس كرد و ظرف شش ماه 12 اتومبيل فروخت. مهندس لويي به كار تكميل اتومبيل خود كه مكانيسمي جدا از اتومبيلهاي ساير كشور ها داشت ادامه داد و ضمن آن موفق به ساختن ترمز درام، كمك فنر هيدروليك، موتور «توربو»، كاربراتور انژكتوري و … شد. بعدا برادرش مارسل در جريان مسابقه اتومبيل كه مي كوشيد در آن برتري رنو را نشان دهد تصادف كرد و كشته شد.
مهندس رنو در جريان جنگ جهاني اول براي وطن خود، تانك «اف. تي ـ 17» را ساخت كه بهتر از تانكهاي انگليسي بود و مدال لژيون دنور گرفت. در فاصله دو جنگ، كارخانه رنو بيش از صنايع ديگر فرانسه براي اين كشور ارز توليد كرد. پس از آغاز جنگ جهاني دوم و اشغال نظامي فرانسه توسط آلمان، كارخانه رنو همانند ساير كارخانه هاي فرانسه به تصرف آلمان درآمد ولي مهدنس رنو حاضر به ترك كارخانه خود و سپردن مديريت آن به يك آلماني نشد و در مديريت باقي ماند ولي محصول كارخانه متعلق به آلمان بود.
در سال 1944 پس از اين كه نيروهاي آلمان از فرانسه عقب رانده شدند، مهندس رنو از سوي سازمان مقاومت (فرانسوياني كه در جريان جنگ، با نيروهاي هيتلر مبارزه مي كردند) به اتهام همكاري با دشمن دستگير و زنداني شد. وي در نخستين بازجويي كه توسط يكي از اعضاي سازمان مقاومت (نه قاضي) بعمل آمد گفت كه عشق او به اتومبيل سازي، كارخانه را به وجود آورد كه با تارهاي وجودش آن را ساخته بود و لذا قادر به ترك آن نبود و خيانتي صورت نگرفته بود. اگر او هم رفته بود باز كارخانه براي آلمان كار مي كرد كه به خرج بازجو نرفت و طبق برخي گزارش ها، بازجو به وي اهانت كرد كه پس از بازگشت به زندان، از فرط اندوه جان سپرد زيرا كه انتظار نداشت يك هموطن استدلال او را درك نكند. مهندس رنو فوت شد، ولي كارخانه او باقي مانده و به كار ادامه مي دهد.

رنو مدل 1899
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
سقوط آزاد بورس نيويورک در 1929، آغاز رکود اقتصادي 10 ساله – نگاهي به سقوط 2008
اجتماع خريداران سهام که پس اندازهايشان ناگهان از دست رفته بود در 24 اکتبر 1929 مقابل ساختمان بورس سهام در «خيابان وال استريت شهر نيويورک» و تيتر يکي از روزنامه ها در اين زمينه به عنوان مثال. قبلا و در قرن نوزدهم هم چنين وضعيتي پديد آمده بود و بکار رفتن واژه «تازه» در تيتر روزنامه به اين دليل بود

بيست و چهارم اکتبر 1929 که در آن سال پنجشنبه بود و به «پنجشنبه سياه» معروف شده است بهاي سهام در بورس نيويورك سقوط آزاد كرد و در پي آن، دوران ركود اقتصادي بزرگ آغاز گرديد كه 10 سال طول كشيد. ركود اقتصادي آمريكا در آن زمان همه جهان را فرا گرفت. حالت رواني اين سقوط سبب شده است كه از آن پس تقريبا در هر «اكتبر» كم و بيش تكرار شود. ميزان سقوط در اکتبر 1987 بيش از اکتبرهاي ديگر بود.
آهنگ تنزل بورس نيويورک (وال استريت) در سال 1929 از چند روز پيش از بيست و چهارم اکتبر آغاز شده بود و در روز 23 اکتبر شديد و در بيست و چهارم سقوط آزاد بود و اين وضعيت در روزهاي بعد هم ادامه داشت و …. رکود اقتصادي ده ساله با آغاز جنگ جهاني دوم به تدريج پايان يافت.
24 اکتبر سال 2008 که جمعه بود، بورسهاي سهام تقريبا در همه کشورهای صنعتی وضعيتی مشابه 24 اکتبر سال 1929 داشتند. ميزان متوسط سقوط بهاي سهام در چند بورس عمده در 24 اکتبر سال 2008 معادل ده درصد بود که کاهشي چشمگیر و نگراني آور بود. دولت آمریکا درهفته های پس از سقوط اکتبر 2008، به حساب مالیات دهندگان، صدها میلیارد دلار به موسسات مالی و عاملان سرمایه گذاری کمک کرد تا روی پای خود بایستند و اعلام ورشکستگی نکنند که بعدا معلوم شد که این موسسات مقداری زیاد از کمک دولت را صرف دادن پاداش به همان مدیرانی کرده اند که مسبّب شکست بودند!. دولت همچنین انتظار داشت که بمانند ادوار سابق؛ با رو به ترقی نهادن بورس سهام، رکود (بیکاری، کاهش سفارشها و …) پایان یابد ولی در سال 2009 قضیه نتیجه عکس داده و با اینکه بورس سهام با حمایت دولت و خبرپراکنی های شبکه های تلویزیونی رو به ترقی است میزان بیکاری رو به افزایش و موسسات بی رونق اند.

Bernard Madoff

انتشار جزئیات تقلّب «برنارد مدّوف Bernard Madoff» یک واسطه سرمایه گذاری که 64 میلیارد و چند صد میلیون دلار پول مشتریانش را از دست داده مانع از این شده است که مردم عادی باردیگر پس اندازهای خودرا به جریان اندازند. با اینکه مدوف به 150 سال زندان محکوم شده است از 64 میلیارد دلار تنها کمتر از صد میلیون دلار آن به دست آمده و معلوم نیست که برسر مابقی پول چه آمده است!.

دو معامله گر بورس نيويورک از سقوط 24 اکتبر 2008 نگران بنظرمي رسند و چشم اميد به کمک 700 ميليارد دلاري دولت دوخته اند
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روز ملل ـ منشوري كه تنها بر روي كاغذ است
آرام سازمان

بيست و چهارم اكتبر روز به اجرا در آمدن «منشور ملل» در سال 1945 ميلادي، و به عبارت ديگر آغاز كار سازمان ملل، و به عبارت دیگر؛ روز تولد آن سازمان و معروف به «روز ملل» است. مراسم مربوط در آن روز (24 اکتبر 1945) در ساختمان وزارت امور خارجه آمريکا در شهر واشنکتن برگزار شد و نخستين مجمع عمومي اين سازمان نيز سال بعد در همان روز در «فلاشينگ ميدو» در شهر نيويورك گشايش يافت، جلسه تشريفاتي نخستين مجمع دهم ژانويه همان سال در لندن تشکيل شده بود. در ژوئن 1945 در اجتماع شهر سانفرانسيسکو، پنجاه دولت منشور ملل را امضاء کرده بودند که تا مراسم 24 اکتبر 1945 تنها 29 دولت اين منشور را به تاييد پارلمانهاي خود رسانيده بودند. همه آن پنجاه دولت از متحدان جنگ جهاني دوم بودند (دولتهایی که به آلمان، ایتالیا و ژاپن اعلان جنگ داده بودند). منشور ملل اينک (سال 2012) 67 ساله و این سازمان دارای 193 عضو است.
مروري بر كارنامه سازمان ملل از زمان تاسيس نشان مي دهد كه موفقتر از «جامعه ملل» نبوده و با ساختار كنوني و تا زماني كه منشور آن اصلاح و «وتو = حق رد» از دولتهای پنجگانه سلب نشود بعيد است كه موفقيت داشته باشد؛ زيرا كه فاتحان جنگ جهاني دوم كه طرح تاسيس سازمان ملل را با هدف تامین و تضمین منافع خود از این طریق ریخته اند هفت دهه است كه در اين سازمان حرف آخر را مي زنند و عملا آن را به صورت «سازمان دولت هاي پنجگانه» درآورده اند. دلیل روشن آن این است که مجمع عمومي سازمان ملل كه نمایندگان همه دولت هاي عضو در آن شرکت دارند و طبق قواعد دمکراسی بايد تصميم گيرنده اصلي باشد از حد يك تريبون آزاد نمي تواند پا فراتر بگذارد و به همين لحاظ دهها سال است كه برخي از روزنامه نگاران واژه «متحد» را در نوشته هاي خود هنگام خطاب كردن اين سازمان بكار نمي برند و كتاب سياسي پُرفروشي هم در این زمینه تحت عنوان «سازمان ملل نامتحد» انتشار يافته است. بسیاری از اندیشمندان سالهاست که گفته اند: ازآنجا که سازمان ملل با ساختار فعلي كه تصميمات اركانهاي مردمي آن به ويژه كميسيون حقوق بشر ضمانت اجرايي ندارند، دست كم نام اين سازمان؛ از سازمان ملتها به «سازمان دولتها» تغيير يابد تا مردم با شنيدنش عصبي نشوند. ولي دولتهاي پنجگانه كه هنوز این بنیاد را براي مقاصد خود لازم دارند نهايت تلاش را به عمل مي آورند كه به همين شکل باقي بماند.
براي مثال: «يونسكو» يكي از آژانس هاي سازمان ملل است كه در همان سال 1945 با هدف كمك به صلح و امنيت جهان از طريق تقويت همكاري هاي فرهنگي، علمي و آموزش و پرورشي ملت ها به وجود آمده است تا مردمي كه از اين راه آگاهي هاي لازم را به دست مي آورند و ارتقاء فرهنگي مي يابند احترام به عدالت، حكومت قانون، حقوق بشر و آزادي هاي اصولي را رعايت كنند. آيا در هفت دهه گذشته اين هدف تامين شده است؟. آيا جهانيان حتي يك قدم به اين هدف نزديك شده اند؟. اين آژانس فرهنگي جهاني هنوز نتوانسته به ايجاد يك خبرگزاري بي طرف (نامتعهد) بين المللي كمك كند! كه پيشنهاد آن در دهه 1960 در قطعنامه سران دولت هاي غير متعهد آمده بود و ….

جلسه تشريفاتي نخستين مجمع عمومي سازمان ملل دهم ژانويه 1946 در لندن تشکيل شده بود
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 24 اكتبر
  • 1648:   «پيمان وستفاليا» به جنگهاي 30 ساله اروپا پايان داد و امپراتوري مقدس (كاتوليك) را عملا به چند منطقه تقسيم كرد و سرآغاز فروپاشانيدن کامل آن شد.
  • 1795:   در پي سازش قدرت هاي اروپايي، «فدراسيون لهستان و ليتواني» ميان روسيه، پروس (آلمان)، و اتريش تقسيم شد.
  • 1836:   كبريت اختراع شد و اندكي بعد به بازار آمد.
  • 1930:   در برزيل، يك شورش نظامي دولت را سرنگون و «وارگاس» را روي كار آورد.
  • 1931:   براي نخستين بار، جوراب نايلن وارد بازار شد. نخستين جورابهاي نايلن در شهر ويلمينگتون آمريكا كه كارخانه مربوط در آنجا قرار داشت عرضه شد.
  • 1944:   ناوهواپيمابر ژاپني به نام «زويكاكوZuikaku» در نزديكي فيليپين مورد حمله همزمان نيروي هوايي و زيردريايي هاي آمريكا قرار گرفت و غرق شد و 842 تن از ملوانان و افسرانش كشته شدند. اين ناو در عمليات حمله به پرل هاربور كه ضمن آن ناوگان آمريكا در اقيانوس آرام تقريبا منهدم شد شركت كرده بود.
  • 1956:   براي نخستين بار به جاي فيلم، شبكه هاي تلويزيوني آمريكا كاست مغناطيسي ويديويي براي تهيه برنامه هاي خود بكار بردند.
  • 1957:   کريستيان ديور فرانسوي طراح معروف لباس درگذشت.
  • 1964:   دولت انگلستان در اين روز تصميم گرفت که به رودزياي شمالي مستعمره خود در آفريقا استقلال دهد که اين کشور نام زامبيا برخود نهاد. زامبيايي ها 24 اکتبر را به عنوان “روز استقلال” برگزار مي کنند. رودزياي جنوبي پس از کسب استقلال “زيمبابوه” خوانده مي شود.
  • 1970:   سالوادور آلنده سوسياليست معروف آمريكاي لاتين و از مردان محبوب قرن بيستم جهان به رياست جمهوري شيلي انتخاب شد.
  • 1973:   جنگ رمضان يا «يوم كيپور» كه با حمله ناگهاني نيروهاي مصر و سوريه به نيروهاي اسرائيلي آغاز شده بود پايان يافت.
  • 2005:   22 اكتبر 2005ساعت هشت و 45 دقيقه شب به وقت نيجريه، يك بوئينگ 737 كه از فرودگاه لاگوس به پرواز درآمده بود در24 كيلومتري اين شهر سقوط كرد و همه سرنشينانش كه 117 تن بودند كشته شدند. بوئينگ 737 تاكنون بيش از انواع ديگر جت هاي مسافربر سانحه به وجود آورده است. هواپيماي ساقط شده هشت سال پيش از سقوط ساخته شده بود و در خطوط داخلي نيجريه از آن استفاده مي شد.
برچسب ها

ashkan

با سلام ، از حضور ارزشمند شما در این سایت خوشحالم و امیدوارم مطلبی که مشاهده می فرمایید مورد توجه شما قرار گرفته باشد ، نظرات با ارزش خود را حتما با ما در میان بگذارید.

دیدگاه بگذارید

avatar
  اشتراک  
اطلاع از
دکمه بازگشت به بالا
بستن